Marmara Denizi’nde 20 yılda 20 ila 30 yeni denizanası türü tespit edildi. Denizanaları besin rekabetine girdiği için balık stokları üzerinde tehdit oluşuyor.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Marmara Denizi’nde son 20 yılda 20 ila 30 yeni denizanası türü tespit ettiklerini, besin rekabetine girdikleri için balık stoklarının üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi.

AA’nın haberine göre denizanalarının, denizdeki sıcaklık ve tuzluluk gibi değişimlere tahammüllerinin yüksek olduğunu vurgulayan Okyar, “Plankton ve zooplankton ile beslendikleri için denizanaları için yoğun bir besin söz konusu. Baskı yaratabilecek canlılar da insan aktivitelerinin etkileriyle ekosistemden çekildi, rekabet edebileceği bir canlı bulunmuyor” dedi. Her canlı gibi denizanalarının da ekosistemde rolünün olduğuna işaret eden Okyar, “Bunların üzerinden beslenen canlılar da var, en çok bilineni deniz kaplumbağaları. Bunun dışında ekosistemde 120’nin üzerinde balık, denizanası üzerinden besleniyor, besin zincirinde yeri var. Sardalya, kılıç balığı, çaça balığı, üreme döneminde denizanaları üzerinden besleniyor. Yunuslar, yavrularını eğitmek için denizanalarını kullanıyor ancak bu balık türlerinin ve deniz kaplumbağalarının sayısında büyük bir azalma var” değerlendirmesinde bulundu. Denizanası popülasyonunun artmakta olduğunu ifade eden Okyar, bunun nedenlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“İklim değişikliği söz konusu, kuraklık yaşıyoruz. Nehirlere kurulan barajlarla denizler, nehirlerle yenilenme özelliklerini kaybetti. Denizlere azot, fosfor gibi evsel, endüstriyel, tarımsal atıkların girdisi artmış durumda. Küresel ısınmaya bağlı olarak denizlerde ‘doğal bariyer’ diye adlandırdığımız sıcaklığın, kuzeye doğru genişlemesiyle birlikte, sıcaklıkla sınırlandırılmış canlılar da daha fazla kuzeye doğru göçmeye başladılar. Diğer yandan aşırı avcılık söz konusu, çok güçlü donanımlara sahip endüstriyel balıkçılığımız var ve av sezonunda denizanası üzerinden beslenen balıkları avlıyorlar. Kıyılardaki insan kaynaklı, tahta, beton gibi yapılar, suların kendini yenilemesini engelliyor ve denizanası larvaları bu gibi sert zeminlere sabitlenerek popülasyonlarını geliştiriyorlar.”

Okyar, denizlerdeki plastik kirliliğinin denizanalarının popülasyon artışının nedenlerinden biri olduğuna dikkati çekti. Plastiklerin denizanalarının hem kendilerini sabitleyeceği sert bir alan oluşturduğunu hem de normalde bulunamayacakları yerlere göç etmelerinde aktif rol oynadığını belirten Okyar, “Marmara Denizi’nin göbeğinde normalde denizanası artışı görmezsiniz, kıyısal alanlarda görürsünüz. Kıyıdaki ekosistem daha uygundur ama plastiğe kendilerini sabitleyerek derin denizlere de yayılmaya başladılar” diye konuştu. Marmara Denizi’nde son 20 yılda 20-30 yeni denizanası türü tespit ettiklerini, bunların bazılarının gemilerin balast sularıyla, bazılarının da iklim değişikliğine bağlı olarak Çanakkale Boğazı vasıtasıyla ulaştığını anlatan Okyar, son yıllarda denizanalarının biyokütle açısından planktonun yüzde 90-95’ini oluşturur hale geldiğini söyledi.

Denizanaları ve balıkların zooplanktonik organizmalardan beslendiğine işaret eden Okyar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Besin açısından balıklarla rekabet halindeler ve ne kadar çok denizanası olursa balığın pastadan aldığı pay o kadar düşüyor, besin azlığıyla karşı karşıya kalıyor. Denizanaları, ayrıca balıkların yumurta ve larvaları üzerinden besleniyor, balıkları üreme yönünden de etkiliyor. Denizdeki plankton üzerindeki baskınlığı, balık yumurta ve larvaları üzerinden beslenmesi, gelecekteki balık stoklarının oluşmasını engelliyor.”

Gelecekte birçok balık türünün yok olabileceği tahmininde bulunan Okyar, “Siz çocuğunuza ‘Tabağındaki balığı ye.’ yerine, ‘Tabağındaki denizanasını ye.’ diyebilirsiniz. Sistem o yöne doğru evriliyor. Denizanaları, değişen ekosisteme tahammül gösterebilen canlılar. Çok fazla sayıda üreyebiliyorlar, beslenme yelpazeleri geniş, özellikle vurdukları canlı grubu ne yazık ki balıklar” ifadelerini kullandı.

Okyar, denizanalarının sadece Türkiye’de değil tüm dünya denizlerinde artış eğilimi gösterdiğini kaydederek, “Japonya, Çin denizleri gibi son derece sorunlu bölgeler, Akdeniz’de İsrail, Fransa, İspanya, İtalya, farklı denizanası türleriyle sıkıntı yaşayan ülkeler” dedi.

Denizanalarının popülasyon artışına çözüm bulmanın kolay olmadığını vurgulayan Okyar, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Sadece bir-iki yılın birikimi değil, yıllarca biz Marmara Denizi’ni acımasızca kullanmışız. Yerel yönetimler, bakanlıklar el ele vererek birlikte çalışmak durumundalar. Derin deşarjların kalkması lazım. İleri biyolojik arıtımların kurulması lazım. Gelecek stoku oluşturacak balığı denizde bırakmamız lazım.” (HABER MERKEZİ)

Şunlar da hoşunuza gidebilir

CHP YÖNETİCİSİ AKP’YE (Mİ?) ÇALIŞTI

Ortaköy Mahallesi muhtarlık seçimlerinde Silivri CHP İlçe Yöneticisi Ebru Akgün Pekel’in AKP’li…

SELİMPAŞA’DA OTOPARK KAVGASI: 1 ÖLÜ

Selimpaşa’da iki vatandaş arasında çıkan otopark kavgası ölümle sonuçlandı. Mahallenin sevilen isimlerinden…

15 YAŞINDAKİ KIZI KAÇIRAN SERVİS ŞOFÖRÜ YAKALANDI

Müge Anlı ile Tatlı Sert programında Silivri’de yaşayan 15 yaşındaki kızı Yasemin…

ÖZCAN IŞIKLAR’DAN İLK RÖPORTAJ

Özcan Işıklar Milletvekili adaylığı ile ilgili ilk röportajı Silivri’nin Sesi TV’ye verdi. …

ALİ KORSAN SİLİVRİ ORMANLARININ SORUNLARINI ANLATTI

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, Dünya Ormancılık Haftası etkinlikleri kapsamında Sarıyer’de…

GÖRÜNTÜ VAR, ALTYAPI YOK

Silivri Sahili’ndeki Köy Pazarı uzun bir süreden bu yana açık olmasına rağmen…

SAHTE GAZETECİ ÖĞRETMEN ÇIKTI

Kendisini Silivri Haber Ajansı’nın sahibi olarak tanıtan kişinin öğretmen olduğu ortaya çıktı.…

İYİ PARTİ’DEN SKANDAL BEĞENİ

İYİ Parti Silivri İlçe Teşkilatı’na ait, İlçe Başkanı Gökhan Ceylan’ın imzasını taşıyan…

MHP’DE ART ARDA İSTİFALAR

MHP Değirmenköy Mahalle Temsilcisi Murat Çılgın “İlçe Başkanı’nın tutarsızlığını” sebep gösterip istifa…